Informacje prasowe wiadomości nieruchomości

Kw. I 2017

• Bydgoskie centra handlowe z nowymi funkcjami

Warszawa, 21 marca 2017 r. – W Bydgoszczy działa 10 centrów handlowych o łącznej powierzchni ponad 272 000 mkw. Wkrótce w mieście pojawią się pierwsze centra wyprzedażowe – Outlet Center Bydgoszcz i Metropolitan Outlet. Pierwsze ma powstać w sąsiedztwie sklepu IKEA, a drugie w przebudowanym Carrefour Glinki. Nową funkcję zyska także Dom Mody Drukarnia, który po przebudowie zaoferuje powierzchnie biurowe i handlowo-usługowe – wynika z publikacji Colliers International „Centra handlowe w aglomeracjach I kw. 2017 r. | Bydgoszcz”.

• Zmiana warty: nowe trendy w inwestycjach w regionie Europy Środkowej i Wschodniej

Warszawa, 16 marca, 2017 r. – podczas gdy wartość inwestycji dokonanych przez inwestorów z Republiki Południowej Afryki w 2017 roku będzie prawdopodobnie niższa od rekordowych wyników z roku 2016, wysokość inwestycji pochodzących z Azji może dorównać zeszłorocznej wartości lub ją przekroczyć, zakładając dużą liczbę potencjalnych źródeł, z których może napływać kapitał z tego szerokiego, „głębokiego” i płynnego rynku. Inwestorzy z Azji widzą w regionie Europy Środkowej i Wschodniej możliwość dywersyfikacji dającej wyższe zwroty inwestycyjne i wiążącej się z podwyższonym ryzykiem w porównaniu do inwestycji w Europie Zachodniej, zgodnie z treścią raportu opublikowanego w trakcie MIPIM przez Colliers International: „The Changing of the Guard. New trends in CEE Investment”.

• Wstrząsy polityczne i gospodarcze nie wpływają znacząco na popyt na rynku nieruchomości w Europie – raport Colliers International

Warszawa, 14 marca, 2017 r. – Rynek nieruchomości w całej Europie pozostaje w klasie stabilnych, bezpiecznych aktywów pomimo politycznych, ekonomicznych, demograficznych, technologicznych i niekorzystnych czynników nasilających zmiany i poczucie niepewności - wynika z nowego raportu opublikowanego przez Colliers International na targach MIPIM.

• Agnieszka Milczarek w szeregach RICS

Warszawa, 13 marca, 2017 r. – Kolejny zarządca międzynarodowej firmy doradczej Colliers International został członkiem prestiżowej organizacji RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) zrzeszającej m.in. ekspertów rynku nieruchomości. Tytuł MRICS (Member of RICS) uzyskała Agnieszka Milczarek z Działu Zarządzania Nieruchomościami.

• Colliers International podsumował rynek centrów handlowych w Radomiu

Warszawa, 8 marca 2017 r. – W Radomiu działa pięć centrów handlowych o łącznej powierzchni prawie 125 000 mkw. Ich rekomercjalizacja była główną aktywnością na rynku handlowym w ubiegłym roku. Najemcy przedłużali umowy, powiększali salony i otwierali nowe sklepy. Wydarzeniem roku na radomskim rynku handlowym było otwarcie nowego supermarketu Carrefour w Galerii Słonecznej – wynika z publikacji Colliers International „Centra handlowe w aglomeracjach I kw. 2017 r. | Radom”.

• Lublin z najwyższym wskaźnikiem nasycenia powierzchnią handlową wśród miast regionalnych

Warszawa, 6 marca 2017 r. – W Lublinie działa aż trzynaście centrów handlowych o łącznej powierzchni ponad 326 000 mkw. Nasycenie powierzchnią handlową w aglomeracji równe 959 mkw. na 1 000 osób już teraz jest najwyższe wśród miast regionalnych, a po ukończeniu budowy parku handlowego IKEA wzrośnie do 1 126 mkw. – wynika z publikacji Colliers International „Centra handlowe w aglomeracjach I kw. 2017 r. | Lublin”.

• Colliers International wyłącznym agentem biurowca Dworcowa 25 w Gliwicach

Warszawa, 2 marca 2017 r. – Międzynarodowa firma doradcza Colliers International została wyłącznym agentem ds. komercjalizacji Dworcowej 25 – nowoczesnego budynku usługowo-biurowego powstającego w centrum Gliwic. Budowa inwestycji już się rozpoczęła.

• Arvato w Altusie

Warszawa, 1 marca, 2017 r. – Firma Arvato Polska, wchodząca w skład grupy Arvato i będąca częścią międzynarodowego koncernu medialnego Bertelsmann SE & Co. KGaA wynajęła blisko 1 000 mkw. powierzchni w biurowcu Altus w Katowicach. W transakcji najemcę reprezentowała międzynarodowa firma doradcza Colliers International.

• Rynek handlowy w Polsce pod znakiem rozbudów i rewitalizacji

Warszawa, 23 lutego, 2017 r. – W ubiegłym roku na rynek trafiło ponad 400 tys. mkw. powierzchni handlowej, z czego około 320 000 mkw. w ramach nowych inwestycji, a 80 tys. w wyniku rozbudów istniejących obiektów. Tym samym na koniec 2016 roku całkowite zasoby nowoczesnej powierzchni handlowej w Polsce przekroczyły 11,2 mln mkw. – wynika z raportu Colliers International podsumowującego rynek powierzchni handlowych w 2016 r.

• Katarzyna Michnikowska na dyrektorskim stanowisku

Warszawa, 16 lutego 2017 r. – Katarzyna Michnikowska awansowała na stanowisko dyrektora w dziale Doradztwa i Badań Rynku Colliers International. Jako dyrektor Katarzyna będzie odpowiedzialna za pozyskiwanie nowych klientów i utrzymywanie relacji z nimi, współpracę z biurami regionalnymi oraz reprezentowanie firmy na konferencjach.

• Rynek inwestycyjny w Polsce z najlepszym wynikiem w historii

Warszawa, 14 lutego, 2017 – Łączna wartość transakcji zawartych w Polsce w minionym roku wyniosła 4,6 mld EUR. To najlepszy wynik od 2006 roku, kiedy to wolumen transakcji wyniósł 4,5 mld EUR. W zeszłym roku przeprowadzono 80 transakcji, w których właścicieli zmieniło ponad 130 nieruchomości – wynika z raportu Colliers International „Market Insights I Rynek Inwestycyjny w Polsce w 2016 r.”

• Joanna Kozarzewska zadba o klientów Colliers International

Warszawa, 13 lutego 2017 r. – Do zespołu Colliers International dołączyła Joanna Kozarzewska, która objęła stanowisko dyrektora ds. relacji z klientami. Joanna będzie odpowiedzialna za budowanie i rozwijanie relacji z obecnymi klientami, koordynację procesów przetargowych oraz zapewnienie wsparcia działom firmy w zakresie pozyskiwania nowego biznesu.

• Rekordowa podaż na rynku powierzchni biurowych w 2016 r.

Warszawa, 10 lutego 2017 r. – W 2016 roku na polski rynek biurowy trafiło ponad 896 tys. mkw., o 60% więcej niż wynosi średnia roczna z lat 2011-2015 - wynika z raportu Colliers International podsumowującego rynek powierzchni biurowych w 2016 r. Najwięcej powierzchni oddano do użytku w Warszawie (407 tys. mkw.), natomiast wśród miast regionalnych prym wiodły Kraków z wynikiem 149 tys. mkw. i Wrocław - 139 tys. mkw. Na koniec 2016 r. podaż na dziewięciu głównych rynkach biurowych w Polsce osiągnęła poziom 8,97 mln mkw.

• Dział Zarządzania Nieruchomościami Colliers z dyrektorem ds. relacji z klientami

Warszawa, 9 lutego 2017 r. – Agnieszka Krzekotowska awansowała na stanowisko dyrektora ds. relacji z klientami w Dziale Zarządzania Nieruchomościami Colliers International.

• Platinium IV z certyfikatem LEED Gold

Warszawa, 6 lutego, 2017 r. – Należący do portfolio Allianz budynek Platinium IV, wchodzący w skład kompleksu Platinium Business Park uzyskał certyfikat ekologiczny LEED EBOM (certyfikat dla budynków istniejących) na poziomie Gold. Proces certyfikacji obiektu przeprowadziła międzynarodowa firma doradcza Colliers International.

• To był dobry rok dla rynku powierzchni magazynowych

Warszawa, 2 lutego 2017 r. – Rok 2016 był dla rynku powierzchni magazynowych rekordowy pod względem popytu i podaży. Wolumen transakcji był o ponad 600 tys. mkw. większy niż w 2015 r., osiągając na koniec IV kw. poziom ponad 3,32 mln mkw. – wynika z raportu Colliers International podsumowującego rynek powierzchni magazynowych w 2016 r.

• 20 lat Colliers w Polsce

Warszawa, 18 stycznia, 2017 r. – W tym roku globalna firma doradcza Colliers International obchodzi dwudziestolecie swojej obecności na polskim rynku. – Przez ten czas zmieniło się niemal wszystko – mówi Monika Rajska – Wolińska, partner zarządzający spółki. Dwadzieścia lat temu rynek nieruchomości komercyjnych w Polsce dopiero zaczynał się tworzyć. Nowoczesne biurowce można było policzyć na palcach jednej ręki, podobnie jak wszechobecne dzisiaj centra handlowe czy parki logistyczne.

• Kolejny zarządca Colliers International z tytułem MRICS

Warszawa, 12 stycznia, 2017 r. – Prestiżowa organizacja RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) zrzeszająca m.in. ekspertów rynku nieruchomości przyjęła w swoje szeregi kolejnego zarządcę międzynarodowej firmy doradczej Colliers International. Tytuł MRICS (Member of RICS) uzyskała Sylwia Pytko-Burska, starszy zarządca nieruchomości z Działu Zarządzania Nieruchomościami.

• Emil Domeracki awansował na stanowisko dyrektorskie

Warszawa, 9 stycznia, 2017 r. – Colliers International informuje o awansie Emila Domerackiego na stanowisko Associate Director w Dziale Doradztwa Inwestycyjnego | Działki.

Polska
The Metropolitan Colliers International pl. Pilsudskiego 3 00-078 Warsaw | Tel.: +48 22 331 78 00