Informacje prasowe wiadomości nieruchomości

Kw. I 2016

• Rynek nieruchomości magazynowych pod lupą Colliers International i Advisory Group TEST Human Resources

Warszawa, 23 marca, 2016 – Międzynarodowa firma doradcza Colliers International oraz agencja doradztwa personalnego Advisory Group TEST Human Resources przeanalizowały rynek powierzchni logistycznych i przemysłowych w Polsce. Raport zatytułowany „Market Insights – Rynek nieruchomości magazynowych 2016” analizuje trzy strefy warszawskie, Górny Śląsk, Polskę Centralną, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Kraków, Bydgoszcz i Toruń oraz Szczecin. Publikacja prezentuje poszczególne regiony w oparciu o czynniki takie jak: lokalizacja, infrastruktura, demografia, obecność specjalnych stref ekonomicznych, wynagrodzenie, ale także wskaźniki charakterystyczne dla rynku nieruchomości magazynowych analizujące popyt i podaż, stawki czynszów, wskaźnik pustostanów oraz aktywnych deweloperów i inwestorów.

• Częstochowa pod znakiem rekomercjalizacji i modernizacji

Warszawa, 22 marca 2016 r. – Częstochowa posiada cztery obiekty handlowe o łącznej powierzchni najmu 134 tys. mkw. Wskaźnik nasycenia nowoczesną powierzchnią handlową kształtuje się na poziomie 581 mkw. na tysiąc mieszkańców. Współczynnik pustostanów w Częstochowie odnotował tendencję spadkową i na koniec 2015 roku wyniósł 4% – wynika z publikacji Colliers International „Centra handlowe w miastach regionalnych | Częstochowa”.

• Białystok areną intensywnej działalności deweloperów

Warszawa, 18 marca 2016 r. – W Białymstoku działa 9 centrów handlowych o łącznej powierzchni najmu 216 tys. mkw. Na jedno centrum przypada średnio 32 830 osób, a siła nabywcza mieszkańców w przeliczeniu na metr kwadratowy centrum handlowego wynosi 37 380 PLN rocznie. Na koniec 2015 roku średni współczynnik pustostanów odnotował spadek o 0,2 pkt. proc. do poziomu 3,4 proc. Najwyższy miesięczny czynsz za lokal o powierzchni 100-150 mkw. na potrzeby mody to 27-29 euro za mkw. – wynika z publikacji Colliers International „Centra handlowe w miastach regionalnych | Białystok”.

• Rynek inwestycji w Europie spaceruje po linie

Warszawa, 16 marca 2016 r. – W raporcie opublikowanym przez Colliers International - globalną firmę doradczą działająca na rynku nieruchomości komercyjnych czytamy dlaczego pomimo obecnych przeciwności natury politycznej, gospodarczej i finansowej rynek nieruchomości komercyjnych wciąż czeka na swój drugi okres szczytowy.

• Ponad 250 nowych punktów handlowych w Bydgoszczy

Warszawa, 10 marca 2016 r. – W Bydgoszczy funkcjonuje 11 centrów handlowych o łącznej powierzchni najmu 272 tys. mkw. Współczynnik pustostanów w stosunku do analogicznego okresu ubiegłego roku wzrósł i obecnie stanowi 6%. Najwyższy miesięczny czynsz za lokal o powierzchni 100-150 mkw. na potrzeby mody wynosi 31-33 EUR za mkw. – wynika z publikacji Colliers International „Centra handlowe w miastach regionalnych | Bydgoszcz”.

• Colliers International z dyrektorem regionalnym w Katowicach

Warszawa, 9 marca 2016 r. – Barbara Pryszcz objęła stanowisko dyrektora biura regionalnego Colliers International w Katowicach. Będzie odpowiedzialna za rozwój i umacnianie pozycji firmy w regionie Górnego Śląska.

• Rynek handlowy Lublina wciąż atrakcyjny dla deweloperów

Warszawa, 8 marca 2016 – Zasoby handlowe Lublina to 326 600 mkw. powierzchni najmu ulokowane w 13 obiektach. Nasycenie powierzchnią handlową należy do najwyższych wśród miast regionalnych i wynosi 956 mkw. na 1000 mieszkańców. Średni współczynnik pustostanów to obecnie 1,6% – wynika z publikacji firmy doradczej Colliers International „Centra handlowe w miastach regionalnych | Lublin”.

• Colliers International analizuje sytuację na rynku centrów handlowych w Radomiu

Warszawa, 3 marca 2016 r. – Radom posiada 5 centrów handlowych, o łącznej powierzchni 124 800 mkw. Nanasycenie powierzchnią handlową w mieście wynosi 575 mkw. na 1 000 mieszkańców. Na jedno centrum handlowe przypada średnio 43 440 osób. Współczynnik pustostanów wynosi 5,7% – wynika z publikacji firmy doradczej Colliers International „Centra handlowe w miastach regionalnych | Radom“.

• W Toruniu dominują tradycyjne centra handlowe

Warszawa, 2 marca 2016 r. – Toruń posiada 4 centra handlowe o łącznej powierzchni wynoszącej blisko 138 tys. mkw. Nasycenie powierzchnią handlową to około 680 mkw. na 1 tys. mieszkańców. Współczynnik pustostanów pod koniec 2015 r. wyniósł 5,2 % – wynika z publikacji firmy doradczej Colliers International „Centra handlowe w miastach regionalnych | Toruń.”

• KOMFORT pozostaje w parku handlowym Zielony Targówek

Warszawa, 4 lutego, 2016 r. – Sklep Komfort przedłużył umowę najmu w parku handlowym Zielony Targówek. W transakcji uczestniczyła firma doradcza Colliers International, wyłączny agent odpowiedzialny za wynajem parku. Właścicielem Zielonego Targówka jest Credit Suisse Asset Management.

• Dominikański w BrightOne

Warszawa, 3 lutego, 2016 r. – Firma BrightONE wynajęła ponad 1200 mkw. we wrocławskim budynku biurowym Dominikański. Podczas zawierania transakcji, najemcy doradzała międzynarodowa firma Colliers International.

• Colliers pomaga markom Simple i Gino Rossi zaistnieć na Słowacji

Warszawa, 1 lutego 2016 r. – Polskie marki – Simple i Gino Rossi – otworzą swoje salony w centrum handlowym Central w Bratysławie na Słowacji. Najemcom doradzała firma Colliers International. Centrum handlowe jest zarządzane przez ECE Projektmanagement.

• Rekordowy popyt i rekordowo niski poziom pustostanów. Colliers podsumowuje rynek powierzchni magazynowych w 2015 roku

Warszawa, 28 stycznia 2016 r. – Miniony rok okazał się dla rynku powierzchni magazynowych rekordowy pod względem popytu. Wolumen transakcji był o ponad 100 tys. mkw. wyższy niż w 2014 roku i na koniec IV kwartału osiągnął poziom 2,62 mln mkw. Rekordowo niski okazał się również współczynnik powierzchni niewynajętej, notując wartości niespotykane w Polsce od 2007 roku. Firma doradcza Colliers International opublikowała raport Market Insights podsumowujący rok 2015 na rynku powierzchni magazynowych oraz przedstawiający prognozy na najbliższe miesiące.

• Eaton w kompleksie biurowym The Park Warsaw

Warszawa, 26 stycznia 2016 r. – Firma Eaton wynajęła 1500 mkw. powierzchni biurowej w kompleksie The Park Warsaw. W transakcji najemcę reprezentowała firma doradcza Colliers International.

• Colliers International zarządcą Dominikańskiego we Wrocławiu

Warszawa, 18 stycznia 2016 r. – Colliers International objął w zarządzanie kompleks biurowy Dominikański we Wrocławiu. Właścicielem budynku jest fundusz inwestycyjny Union Investment.

• Colliers International przejmuje wiodącą londyńską firmę doradczą działającą na rynku nieruchomości

Warszawa, 12 stycznia 2016 r. – Colliers International Group Inc. (NASDAQ: CIGI, TSX: CIG), globalna firma doradcza świadcząca usługi związane z rynkiem nieruchomości komercyjnych, poinformowała o przejęciu Hatton Real Estate Limited („Hatton”), jednej z wiodących londyńskich firm oferujących profesjonalne usługi w sektorze nieruchomości komercyjnych. Nowo nabyta spółka koncentrująca swoją działalność w obrębie „City Fringe” (obrzeża środkowego Londynu) pozwoli firmie Colliers International zwiększyć skalę swoich działań w sektorze inwestycyjnym i biurowym w Wielkiej Brytanii. Szczegółów transakcji nie ujawniono.

• Inwestorzy ograniczają ryzyko.Szukają nieruchomosci zapewniających stabilne zwroty z inwestycji.

Warszawa, 4 stycznia, 2016 r. – Ponad połowa z 600 przepytanych przez Colliers International inwestorów planuje zwiększenie udziału nieruchomości w portfelach mieszanych – wynika z raportu „Global Investor Outlook” (GIO).

Polska
The Metropolitan Colliers International pl. Pilsudskiego 3 00-078 Warsaw | Tel.: +48 22 331 78 00