Informacje prasowe wiadomości nieruchomości

Kw. I 2015

• Brudkowski & Wspólnicy zostają w Horizon Plaza

Warszawa, 23 marca 2015 – Kancelaria Brudkowski & Wspólnicy przedłużyła umowę najmu powierzchni biurowej w warszawskim budynku Horizon Plaza. Jednocześnie kancelaria podwoi zajmowaną powierzchnię do 850 mkw. Właściciela Horizon Plaza – Union Investment Real Estate GmbH – reprezentowała w transakcji firma Colliers International.

• Regus w najwyższym biurowcu w Krakowie

Warszawa, 19 marca, 2015 r. – Firma Regus wynajęła ponad 900 mkw. w budynku K1, najwyższym obiekcie biurowym Krakowa, należącym do funduszu Pramerica Real Estate Investors oraz WX Management Services Sp. z o.o. Najemcę reprezentowała firma doradcza Colliers International.

• Saturn pozostanie w Zielonym Targówku

Warszawa, 13 marca 2015 r. – Saturn przedłużył umowę najmu w parku handlowym Zielony Targówek. Marka jest obecna w obiekcie od 2007 r. W transakcji doradzała firma doradcza Colliers International, wyłączny agent odpowiedzialny za wynajem parku. Właścicielem Zielonego Targówka jest Credit Suisse Asset Management.

• Ranking małych miast z największym potencjałem handlowym

Warszawa, 4 marca, 2015 r. – Colliers International już po raz kolejny przygotował mapę małych polskich miast z największym potencjałem dla nowych inwestycji handlowych. Tegoroczny raport powstał przy udziale międzynarodowej firmy badawczej GfK.

• Colliers skomercjalizuje biurowiec Neopark

Warszawa, 3 marca 2015 r. - Oferta warszawskiego parku handlowego Zielony Targówek, którego właścicielem jest Credit Suisse Asset Management, została wzbogacona o fitness klub CityFit. W transakcji najmu doradzała firma Colliers International, wyłączny agent odpowiedzialny za wynajem parku.

• Sport przez całą dobę w Zielonym Targówku

Warszawa, 2 marca 2015 r. - Oferta warszawskiego parku handlowego Zielony Targówek, którego właścicielem jest Credit Suisse Asset Management, została wzbogacona o fitness klub CityFit. W transakcji najmu doradzała firma Colliers International, wyłączny agent odpowiedzialny za wynajem parku.

• Nowy najemca i przedłużenie umowy w Galerii Tarnovia

Warszawa, 3 lutego 2015 r. - Firma Colliers International, odpowiedzialna za komercjalizację Galerii Tarnovia w Tarnowie, pozyskała nowego najemcę – firmę Te-amo - oraz doradzała przy przedłużeniu umowy najmu firmie Eliseo.

• Colliers: Nowi pracownicy w Dziale Powierzchni Biurowych i Doradztwa Budowlanego

Warszawa, 29 stycznia, 2015 r. — Colliers International informuje o nowych pracownikach w Dziale Powierzchni Biurowych i Doradztwa Budowlanego. Do zespołu dołączyli Paulina Zygadło, Maciej Łyszczyński i Roman Stawarek.

• Rośnie liczba transakcji typu sale & leaseback w Europie

Warszawa, 27 stycznia, 2015 r. – Rośnie liczba transakcji typu sale and leaseback (sprzedaży i wynajmu) w Europie. W 2014 roku ich łączna wartość sięgnęła 3,8 mld euro. Oznacza to, że udział takich transakcji na rynku inwestycyjnym wyniósł 6,4 proc. Dla porównania: w 2013 r. udział ten był na poziomie 3 proc. – wynika z raportu „Sale and Leasebacks. More than Contra-Cyclical?” opracowanego przez Colliers International.

• 3 miliardy euro w 2014 roku. Monika Rajska-Wolińska z Colliers podsumowuje rynek inwestycyjny w Polsce

Warszawa, 23 stycznia, 2015 r. – Rok 2014 był wyjątkowy pod względem napływu nowych inwestorów i nowego kapitału. Wiele wskazuje na to, że łączna wartość transakcji będzie niższa niż 3,2 mld euro osiągnięte w 2013 roku. Głównym czynnikiem, który wpływa na tą sytuację jest fakt, że znaczna część transakcji, które rozpoczęły się w 2014 zostanie zamknięta dopiero w pierwszych miesiącach 2015 roku. Sytuację na rynku inwestycyjnym w 2014 roku podsumowuje Monika Rajska-Wolińska, Partner Zarządzający Colliers International w Polsce.

• Rekordowy rok na rynku powierzchni magazynowych w Polsce – raport Colliers International

Warszawa, 23 stycznia, 2015 r. – Miniony rok był czasem dynamicznego rozwoju rynku magazynowego w Polsce. W analizowanym okresie ukończono projekty o łącznej powierzchni blisko 1,1 mln. mkw. Jest to rekordowy wynik, znacznie wyższy od nowej podaży odnotowanej w 2013 r., kiedy na wszystkich polskich rynkach oddano łącznie 400 tys. mkw. Firma doradcza Colliers International podsumowała rynek magazynowy w Polsce w 2014 roku.

• Colliers przejmuje zarządzanie Metropolitanem należącym do Deutsche AWM

Warszawa, 22 stycznia, 2015 r. – Colliers International został zarządcą budynku biurowo-usługowego Metropolitan, zlokalizowanego przy Placu Piłsudskiego 3 w Warszawie.

• Colliers International doradzał Peakside Capital w procesie refinansowania kompleksu biurowego Wiśniowy Business Park w Warszawie

Warszawa, 16 stycznia 2015 r. – Bank Zachodni WBK udzielił pożyczki Polonia Property Found LP (Polonia I) – funduszowi inwestycyjnemu, zarządzanemu przez Peakside Capital. Uzyskane środki – 62,6 mln euro – zostaną przeznaczone na refinansowanie kompleksu biurowego Wiśniowy Business Park. Finansowanie jest zbywalne w przypadku sprzedaży budynku (pod warunkiem wyrażenia zgody przez kredytodawcę). Umowa kredytowa została podpisana 27 listopada 2014 r. Firmie Peakside Capital doradzała firma doradcza Colliers International.

• Colliers prezentuje biuro w nowej aranżacji

Warszawa, 14 stycznia, 2015 r. – Międzynarodowa firma doradcza Colliers International zaprezentowała nowe wnętrza warszawskiej siedziby mieszczącej się w prestiżowym biurowcu Metropolitan.

• Colliers International otworzył biuro w Łodzi. Na jego czele stanął Marcin Włodarczyk

Warszawa, 8 stycznia 2015 – Z początkiem stycznia 2015 roku swoją działalność rozpoczęło nowe regionalne biuro Colliers International w Łodzi. Stanowisko Dyrektora Regionalnego objął Marcin Włodarczyk.

Polska
The Metropolitan Colliers International pl. Pilsudskiego 3 00-078 Warsaw | Tel.: +48 22 331 78 00